Big Baobab

Big Baobab

Normaal ben ik niet zo’n bomenfan, maar dit is toch wel zeer speciaal!  Deze baobab, wereldberoemd als de wijdste in zijn soort, is maar liefst 1700 jaar oud.  Vanaf een baobab 1000 jaar oud is, begint de boom uit te hollen vanbinnen en aangezien deze zo oud is, is de holte zo groot geworden dat men een bar en wijnkelder heeft ingericht in het midden met plaats voor 60(!) personen.  Ga zeker eens iets drinken in deze kolos als u in Tzaneen bent. Deze wereldster kreeg zelfs een artikel in de Wall Street Journal….

De bekende ontdekkingsreiziger David Livingstone noemde de baobab ‘een wortel die verkeerd is ingeplant’ en volgens een Afrikaanse legende heeft de duivel in een boze bui hem uit de grond getrokken om hem omgekeerd er weer in te duwen. Velen kennen hem dan ook als ‘de boom die op z’n hoofd staat’.

Door zijn immense grootte en brede, vingervormige bladeren noemt men hem in het Swahili ‘Mbuyu’ wat zoveel betekend als ‘marktboom’. In zijn schaduw is het namelijk lekker vertoeven als handelaar. De benaming ‘apenbroodboom’ heeft ie dan weer te danken aan de bavianen die verzot zijn op zijn vruchten en zaden. Andere kleinere apen (en vogels) gebruiken de kruin dan weer als slaap- en speelplek. En olifanten beuken graag gaten en barsten in de stam om aan het vochtige hout te komen.

De lokale bevolking noemt hem ook de ‘boom des levens’, een Gods geschenk. Hij levert dan ook water, voeding, touw, kleding, dakbedekking, papier, kleefstof en medicijn. Met de geroosterde zaden maakt men koffie en met het vlezige gedeelte in de zaden bier en olie. Rijk aan vitamine C, B en calcium wordt ook het vruchtvlees gebruikt om brood te laten rijzen en werd in vroeger tijden het in Europa gebruikt bij de bereiding van zeep.

Dus wat weerhoudt u ervan om deze mastodont alle eer te betuigen met een glaasje wijn, frisse pils of vruchtensap in de ene hand en een heerlijke Zuid-Afrikaanse maaltijd in de andere?

 

Prijs

Ongeveer €2 p/p voor een dagpas, kinderen onder 3 jaar gratis

Voor meer informatie en minder gekende juweeltjes kan u steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.