nieuws

Schiphol Airport Parking

Posted By : Fredric Switser/ 795

Park, Sleep & Fly op Schiphol Airport

Als u vliegt via Brussels Zaventem Airport, dan is het vaak zo dat u wordt afgezet voor een familielid. Dit scheelt weer in parkeerkosten. Toch is de kans groot dat u vliegt vanaf Schiphol Airport, omdat dit een perfecte rechtstreekse vlucht is.   Wij gaan u wat meer vertellen over het Park, Sleep & Fly concept nabij Schiphol Airport.

Vliegen vanaf Schiphol Airport

Wanneer u op reis gaat naar Zuid-Afrika, zult u vliegen naar Kaapstad of Johannesburg. Om de dag vertrekt er een vlucht van Schiphol naar Kaapstad en bijna iedere dag vertrekt er een vliegtuig vanuit Schiphol naar Johannesburg toe en deze vertrekken tussen 10 en 11 uur ’s ochtends. Als u nog vanuit uw woonplaats in België, dan moet u erg vroeg vertrekken. Om vervelende situaties en stress te voorkomen, is het verstandig om de dag voorafgaand aan uw vlucht alvast richting Schiphol te rijden. U kunt dan uw auto parkeren, overnachten in een hotel dichtbij de luchthaven en de volgende dag het vliegtuig instappen zonder stress. Oftewel: Park, Sleep & Fly!

Park

Voor het parkeren van je auto zijn verschillende opties. In het geval van Park, Sleep & Fly is het de bedoeling dat u parkeert bij een hotel nabij Schiphol, welke ook dienst doet als Schiphol Airport parking. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Move On Parking of 247 Parking, welke beide parkeerlocaties hebben bij twee verschillende hotels. U wordt normaliter ingedeeld op één van beide locaties, maar indien u een voorkeur heeft in verband met het hotel kunt u dit gewoon doorgeven. Een andere optie is Mobihub Schiphol West, waarbij u ook parkeert bij een hotel.

Vanuit deze parkings wordt u met een shuttlebus in ongeveer 8 minuten naar de luchthaven toe gereden. Fijn om te weten, is dat u zelf uw eigen autosleutels mee mag nemen. De shuttlebus van Mobihub Schiphol West is beschikbaar tussen 06:00 – 23:00 en bij Move On Parking en 247 Parking is deze service 24 uur per dag beschikbaar. Als u een vroege of late vlucht heeft, kunt u dus beter niet voor Mobihub kiezen.

Sleep

Hyatt Place

Er zijn drie hotels die bij voorgaande parkings horen. Één van deze opties is het 4-sterren hotel Hyatt Place. Er is een restaurant en fitnesscentrum aanwezig in het hotel. Het is mogelijk om een vers ontbijt bij uw hotelovernachting te boeken, zodat u ’s ochtends goed kunt eten voordat uw vlucht vertrekt. Wanneer u kiest voor dit hotel, dan parkeert u bij Mobihub Schiphol West. Houdt er hierbij wel rekening mee dat de shuttle niet 24 uur per dag beschikbaar is, maar enkel tussen 06:00 – 23:00.

Ramada by Wyndham

In Badhoevedorp, nabij Schiphol, ligt het 4-sterren Ramada hotel. Dit hotel biedt een nette hotelkamer dat van alle gemakken is voorzien. Daarnaast kunt u tijdens uw verblijf gebruik maken van de welnessruimte met zwembad en sauna. Tegen een toeslag kunt u gebruik maken van de fitness- en tennisfaciliteiten van de naastgelegen sportschool Health City. Een ontbijt buffet is bij de prijs inbegrepen en u kunt tussen 06:00 – 22:00 terecht in het bijbehorende restaurant. Wanneer u kiest voor dit hotel, dan kunt u parkeren bij Move On Parking of 247 Parking. Geef bij het reserveren wel even aan dat u in dit hotel verblijft, zodat ze u op dit adres indelen.

Mercure Hotel

Het tevens 4-sterren Mercure Hotel is gelegen in Amsterdam. Iedere kamer is voorzien van airconditioning en gratis wifi. In het hotel is een fitnessruimte aanwezig waar u 24 uur per dag gebruik van kunt maken. Daarnaast beschikt het hotel over een eigen restaurant waar u van Franse gerechten kunt genieten. Er is een lounge en koffiebar, maar u kunt ook gebruik maken van de roomservice. Tegen meerprijs kunt u ook gebruik maken van het ontbijtbuffet. Wanneer u kiest voor dit hotel, dan kunt u parkeren bij Move On Parking of 247 Parking. De shuttlebus brengt u 24 uur per dag naar de luchthaven toe. Geef bij het reserveren wel even aan dat u in dit hotel verblijft, zodat ze u op dit adres indelen.

Fly

Na het parkeren van uw auto en het overnachten in een hotel, bent u klaar om op reis te gaan met het vliegtuig. Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn op de luchthaven, zodat u alle tijd heeft om in te checken. Zo kunt u nog rustig wat drinken of eten, een aantal winkels bekijken die Schiphol rijk is of gewoon even ontspannen. Zo stapt u uitgerust in het vliegtuig en komt u ook uitgerust weer aan in Zuid-Afrika.

 

 

Twinkling Stars : Nieuwe vzw is opgestart !

Posted By : Fredric Switser/ 1555

The Only Way is Up !

April 2020 zal altijd een plaatsje in de geschiedenis houden. Ja, uiteraard was er dat virus dat de hele wereld op zijn kop zette, maar men zal vooral onthouden dat dit de geboorte inluidde van een prachtig nieuw initiatief: vzw Twinkling Stars !

Vanuit de passie voor de sfeer, natuur en bewoners van Zuid-Afrika werd deze vzw opgericht door 4 warme mensen : Fredric en Reinhilde Switser & Anke en Theo Herrijgers.

In de buurt van het gerenommeerde Krugerpark ligt een dorp dat het erg moeilijk heeft: Somerset Village. Toerisme zorgt voor het merendeel van de jobs in deze gemeenschap, maar door COVID-19 ligt dat helemaal plat. Mensen worden zelf amper ziek, maar zien dat de wereld rondom hen in quarantaine geplaatst werd.

Twinkling Stars probeert vooral voor een duurzame oplossing te zorgen. Kinderen naar een goede, veilige school sturen waar ze opgeleid worden tot sterke, zelfzekere jongens en meisjes. Ondernemende mensen ondersteunen zodat zij hun dromen waar kunnen maken. De plaatselijke bevolking weer één maken met hun omgeving en ervoor zorgen dat dit op een ecologische en ethische manier kan gebeuren.

Door de connectie van onze bestuurders met enkele lokale bewoners, verzekeren wij dat elke eurocent rechtstreeks bij de projecten kan komen, zonder tussenstops en geen andere kosten. Van zodra het van de overheden mag, gaan we ook regelmatig zelf ter plaatse kijken en bijsturen.

Wenst u meer te weten, surf dan naar onze spiksplinternieuwe website www.twinklingstars.org . Contacteer ons als u frisse ideeën , of rijke vrienden heeft.

goed doel

Eerste actie

Het doel van de VZW is vooral het zelfvoorzienend maken van de lokale bevolking in Somerset Village.

Covid-19 zorgde er jammer genoeg voor dat we eerst andere prioriteiten moesten stellen. Namelijk het vechten tegen de honger van de plaatselijke kinderen en gezinnen. We hebben besloten om voedselpakketten aan te maken met o.a. rijst, maïsmeel, vis, verse groenten van de plaatselijke boer, … Maar ook tandpasta en zeep zodat men hygiënisch kan leven.

Het was een gigantisch succes. Er zijn 42 gezinnen geholpen en door het aankopen bij de lokale handelaren is ook de lokale economie een stapje dichter bij herstel.

 

Elk pakket kost €37. Hiermee kan een gezin van 4 personen ongeveer een maand lang toekomen.

Wenst u hieraan mee te werken, stort dan €37 op het rek.nr. BE26 9733 9179 2229 met als mededeling uw naam en “Voedselpakket”.

Veld met Rode Calla Lelies, Zuid-Afrika

Bekerplant ~ Calla Lily ~ Zuid-Afrikaanse Kamerplanten

Posted By : Fredric Switser/ 2444

De Calla Lelie, bij ons ook gekend als bekerplant, komt oorspronkelijk voor in de regio tussen het noorden van Zuid-Afrika en Namibië. Met zijn fier rechtopstaande bladeren en trompetvormige bloemen haal je met deze plant gegarandeerd het zonnetje in huis. Kwekers hebben de voorbije decennia tientallen soorten ontwikkeld in minstens evenveel kleuren en schakkeringen.

Symboliek
Oorspronkelijk stond deze -witte- bloem voor zuiverheid, sympathie, jeugdigheid en hergeboorte. Andere kleuren kunnen staan voor passie, dankbaarheid en (!) de dood. Het is ook de bloem die wordt geschonken om een 6de huwelijksverjaardag te vieren. In de Kunsten werd ze regelmatig afgebeeld met de Maagd Maria en de Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe werd begin de 20ste eeuw beroemd met haar portretten van deze schoonheid.

Legende
De benaming komt dan ook uit het Grieks, waar Calla schoonheid betekend. Volgens de legende voedde Zeus zijn zoon Hercules aan de borst van zijn vrouw Hera -koningin der Goden- toen ze sliep. Wanneer ze hem bij het ontwaken wegduwde creëerden de rondspattende melkdruppels onze melkweg en de druppels die op de grond vielen veranderden in deze wondermooie plant.

 

Gele bekerplant in bloei

 

Latijnse naam : Zantedeschia sp.
Engelse naam : Calla Lily
Familie : Aronskelk
Groeiwijze : staand
Giftigheid : voor mens en dier
Groei hoogte : 40 – 55 cm.
Herkomst : Noordelijk Zuid-Afrika & Namibië

Grond : 70 % potgrond en 30% perliet
Water : elke 1 à 2 weken
Voeding : halve dosis 1 keer per maand in de groeifase
Standplaats : helder, indirect licht
Vochtigheid : gemiddeld tot hoog
Temperatuur : in de winter rond 15 C°, in de zomer rond de 25 C°

Bloei : lente tot herfst
Bladkleur : Groen. Veelal met witte, halftransparante spikkels.
Bloemenkleur : verschillende

Grond : de grond moet goed draineren en de Calla is verzot op een steeds vochtige humusrijke grond

Water : geef de plant in de zomer 1 keer per week water, in de winter 1 keer per 2 weken

Voeding : een extraatje van een all-round voeding in lente en zomer zal bloei en gezondheid zeker bevorderen

Standplaats : De Calla is verzot op een heldere plek in het huis (of tuin). Sommige Calla soorten doen het goed in direct zonlicht, anderen hebben dan weer liever helder indirect licht.

Vochtigheid : af en toe misten en/of de bladeren schoonvegen me een vochtige doek wordt geapprecieerd. Een vernevelaar is uiteraard ook een zeer goede optie. Deze dame doet ‘t best met een vochtigheid van om en bij de 65-70 %.

 

“The calla lilies are in bloom again. Such a strange flower — suitable to any occasion. I carried them on my wedding day, and now I place them here in the memory of something that has died.” ~ Katharine Hepburn in Stage Door ~ 1937

 

Paarse Calla Lelies in Bloei

hangende erwtenplant door Maja Dumat https://flickr.com/photos/blumenbiene/34776105972/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW

Erwtenplant ~ String-of-Pearls ~ Zuid-Afrikaanse Planten

Posted By : Fredric Switser/ 3301

Oorspronkelijk is deze vetplant een Zuid-Afrikaanse bodembedekker waar ze leeft in de schaduw van rotsen en andere planten. Rond 1900 werd de plant al gekweekt en verkocht. Op zich een makkelijke plant in onderhoud blijft het nodig haar te beschermen tegen de sterke (zomerse) namiddagzon. Ze kan makkelijk overleven op een schaduwrijk plekje in huis, maar laat haar er wel even aan wennen. Verwacht ook niet dat ze daar veel zal groeien. Een badkamer is veelal ook een geschikte plaats door zijn indirect/gefilterd helder licht en de regelmatige verhoging in luchtvochtigheid. Zeker een aanrader voor de liefhebbers van balsporten 😉

De bloeiende bloem van het erwtenplantje door Nick Ares https://flickr.com/photos/aresauburnphotos/2344626820/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW/

 

Latijnse naam : Senecio Rowleyanus

Engelse naam : String-of-Pearls

Familie : Composieten

Groeiwijze : hangend

Giftigheid : voor mens en dier

Groeihoogte : 1 meter (hangend)

Groei breedte : nvt.

Herkomst : Oost- en West-Kaap & Zuidelijk Namibië

Grond : 70 % cactus- of potgrond en 30% perliet of lavagruis

Water : elke 2 à 4 weken

Voeding : halve dosis 1 keer per maand in lente en zomer

Standplaats : halfschaduw of indirect licht

Vochtigheid : droog tot gemiddeld vochtig

Temperatuur : in de winter rond 12-15C° om de bloei te stimuleren, in de zomer rond de 23C°

Bloei : lente tot herfst

Bladkleur : groen

Bloemenkleur : witte blaadjes met rode stampers (en een zoete geur)

hangende erwtenplant door Maja Dumat https://flickr.com/photos/blumenbiene/34776105972/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW
Grond : de grond moet goed draineren en wordt graag compleet droog tussen twee watergiften.

Water : geef de plant in de zomer 1  keer per week of 2 water, in de winter 1 keer per 2 á 4 weken

Voeding : een extraatje van een all-round voeding in lente en zomer zal bloei, groei en gezondheid zeker bevorderen

Standplaats : van donker tot licht. Is hij groot genoeg en wil je niet vermeerderen, zet je haar in de half-schaduw om de groei te temperen

Vochtigheid : zeer af en toe misten, en voor de rest kan ze wel wat droogte aan.

erwtenplant cheat-sheet

 

Nieuw : Zuid-Afrikaanse Olifanten Gin

Posted By : Fredric Switser/ 2274

Zuid-Afrika heeft een nieuwe Gin. Indlovu Gin. Gemaakt met …… de kaka van Olifanten. Bye bye Kopi Luwak!

De gin werd gecreërd door Professor Paula Ansley & Les Ansley. Door olifanten poep te verzamelen, op te schonen en daarmee de gin te infuseren ontsaat er wel een heel unieke en complexe smaak.

Met subtiele hints van jeneverbes, engelwortel, citrus en een aardelijke ondertoon voel je jezelf na enkele slokken God op Aard. Zwoele wind, warme omgeving en geuren die ’t verstand te boven gaan incluis!!

The original idea for elephant dung gin came from marrying the love of Africa and its wildlife with the love of gin. We are both scientists—and therefore inclined towards novel ideas and problem solving—so when Paula had the idea we really wanted to see whether it would actually be possible. The more we explored the concept the more it opened up and the more excited we became.

Zuid-Afrikaanse Olifanten Gin

 
 

Bron : The Spirit Business

 

F&B

Zuid-Afrikaanse Recepten : Amarula Malva Pudding

Posted By : Fredric Switser/ 3625

Eén van de meest bekende Zuid-Afrikaanse desserts is de Malva Pudding. Deze warme, sponzige cake met abricozen jam heeft een lichte textuur die wel eens wordt vergeleken met Marshmellows. De herkomst van de naam zou dan ook komen van het Afrikaanse woord voor marshmellow; malvalekker. Volgens andere geloofwaardige theorieën zou de cake -net als de Pavlova, Melba Toast & Margarita- zijn vernoemd naar een dame of origineel worden bereid met limoenachtige geraniums (‘malva’ in het Afrikaans).

Deze versie van de Malva cake wordt klaargemaakt met Amarula. Een crèmige drank te vergelijken met Bailey’s, maar dan fruitiger. Dit distillaat wordt gemaakt van de Marula bes, die je enkel in Zuidelijk Afrika kan terug vinden. De bes heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de grappige filmpjes op het internet. Wilde dieren houden er namelijk van om de Marula bes te laten rijpen tot ze op de grond valt. Enkele eeuwen geleden (waarschijnlijk!) zijn de schatjes er dan ook achter gekomen dat als de bessen overrijp worden op de grond, ze beginnen te gisten, waardoor er 100% natuurlijk alcohol wordt gecreëerd. (Update : olifanten zouden ‘dronken’ worden door de stam van de Marula boom op te eten waar een bepaalde kever in huist. Of dit ook zo is voor kleinere dieren is ons nog niet geweten. Bron : National Geographic)

Amarula heeft een alcoholpercentage van 17%. Het marula distillaat wordt voor 2 jaar gerijpt in Frans eiken vaten, waarna het wordt gemengd met verse room. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drank in 2006 de Gouden Medaille won tijdens de San Francisco World Spirits Competition. Goed om weten : het bedrijf is ook co-founder va het Elephant Research Programme aan de Universiteit van Natal in Durban en steunt mee de bescherming van het machtige dier.

 

Ingrediënten Malva Pudding

  • 170 g. suiker
  • 340 g. bloem
  • 0,24 l. melk
  • 1 ei
  • 1 1/2 soeplepel abrikozen jam
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • snuifje zout

Ingrediënten Amarula Crème

  • 0,24 l. Amarula
  • 0,12 l. water
  • 340 g. suiker
  • 85 g. boter
  • snuifje zout

Bereidingswijze

Klop het ei en de suiker tot een romige, bleke massa. Voeg de abrikozenjam toe en meng opnieuw voordat je de bloem, zout en bakpoeder beetje bij beetje toevoegd. Na goed te mengen klop je er de melk en de hierin opgeloste bicarbonaat door.

Oorspronkelijk werd dit gerecht klaargemaakt op de BBQ/braai. Hiervoor giet je het deeg in een af te dekken pot op de kolen, met wat hete kolen op het deksel, om op 1 uurtje af te bakken. In onze ovens is de baktijd ook 1 uur op 180C°, in een bakvorm afgedekt met folie.

Voor de Amarula saus smelt je de boter op een laag vuurtje. Meng de andere ingrediënten erdoor en verwarm zonder te koken.

Overgiet de cake rustig met de crème, zodat de Malva pudding hierdoor wordt geweekt.

Laat dit smaak & gelukkig 2019!!

Rode Neuzendag ~ Funny Cupcakes

Posted By : Fredric Switser/ 1367

Zuid-Afrika Reizen verkoopt mee funny cupcakes ten voordele van Rode Neuzendag!!

Wij verkopen in de buurt Rode Cupcakes waarvan de opbrengst integraal wordt doorgestort aan het goede doel.

Koopt u een cupcake, maakt u -een zeer grote- kans op 15% of 20% korting bij Lekker Wyn, de specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen.

Enkele cupcakes bevatten zelfs een code voor een gratis fles Vonkelwijn!!!!

Om hiervan en/of van de korting te genieten neemt u contact op met Elias van Lekker Wyn en geeft u hem de code die in het cupcake papiertje staat.

Hartelijke dank & vooral, laat het smaken!!!

 

Funny Cupcakes ~ Rode Neuzendag

Alvast een grote shout-out aan Cremerie Dina, team apotheek Gedopt, het Q8 team Villerslei, Wijnen Villers & de bewoners van Schoten Donk.

 

Waarom zijn Zuid-Afrikaanse wijnen zo Lekker? (EN)

Posted By : Fredric Switser/ 1337

Origineel verschenen op Lekker Wyn, 08/2018

In farthest corner of South Africa, in the very heart of the Western Cape lies one of the country’s biggest attractions, its wine route. A few years ago, global wine lovers were not fully aware of the spectacular wines South Africa has to offer, a secret well-worth discovering. With a large variety of top quality wines, its hard for not to fall in love with our unique take on winemaking.

In my opinion, this is what makes South African wines great. Many of the world’s cultivars can be grown in our Mediterranean and Semi-Arid climates, including the ever so difficult to pronounce Gruner Veltliner, Gewürztraminer, Barbera, Bukettraube, Tempranillo and many more. This guarantees that, no matter where you’re from, we will almost always have the right bottle of wine for you. Quality is our main focus, with hands-on winemakers from boutique wineries to co-operations, we truly put our greatest efforts into every aspect of the winemaking process. In my opinion, you well rarely meet a South African winemaker without purple wine-stained hands from February to April (during our very busy harvest period). We are actively involved in every step, from the grapes hanging in the vineyard to the wine in your glass.

Stellenbosch Wijngaard Zuid-Afrika

 

The South African wine industry focuses on seven main cultivars : Chenin Blanc (Steen), Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz and Pinotage. Although these cultivars are mostly world renowned, South Africa has managed to bring a bit of versatility to the table by producing an array of different winemaking styles for each cultivar.

From juicy, full bodied and ever-so-tantalizing red wines, to flirty, sparkling and dainty bubbles, there is a wine for every occasion. In South Africa, a braai (barbeque) is not a braai without a good bottle of wine to enjoy amongst friends and family. If your neighbours are getting too loud, it’s probably because they’re enjoying the wine a little too much. When I think about wine, the wine itself is only a small feature of the memories it brings. Whether its sitting in front of a blazing fire on the coldest of winter nights, sipping a glass of Cape Vintage or a full-bodied Pinotage, South African wines bring a uniqueness to any event. Each bottle comes like a perfectly wrapped gift, its contents refined to: culture, laughter, ambience and hard-work – who wouldn’t want to open that present?

Not only do we have our own superhero-like cultivar, Pinotage, that can be made in any wine style imaginable, including red, white, rosé, dessert and MCC wine styles, we have also mastered and coined our very own winemaking methods such as Cape Vintage and Methode Cap Classique. The South African wine industry prides itself on innovative and creative winemaking, so that each bottle that is opened holds a little bit of pizazz and wonder. From the vineyard to the bottle, nothing is done half-hearted in this country.

Chenin blanc and Chardonnay are in steady competition with each other when it comes to winemaking styles. Both cultivars can be enjoyed in the now popular unwooded style, which focuses on the crisp and fresh characteristics of the grape-derived aromas and flavours. One can expect lively bursts of citrus, honey, pineapple and stone fruit flavours amongst both of these wines. Both cultivars, however, are also thoroughly enjoyed as a lightly to heavily wooded wine, wherein one could expect aromas of creamy butterscotch, caramel, popcorn and vanilla, alongside a much fuller mouth feel. The innovative winemaking doesn’t just stop there, both Chenin blanc and Chardonnay are used as base wine components for our lovely Methode Cap Classique (MCC) wines, which are made in a similar method to French Champagne.

Zuid-Afrikaanse wijn met uitzicht

Joining Steen and Chardonnay as an MCC cultivar is the now world famous South African Pinotage. Pinotage is an incredibly robust cultivar, it’s winemaking possibilities know no limits. Our Superhero-like cultivar expresses powerful aromas of red fruits such as strawberries, raspberries and mulberries when made in a lighter, more romantic unwooded style, however it changes almost entirely when a wood component is introduced. With a dash of barrel aging, Pinotage quickly transforms into a more robust, full bodied red wine with aromas of mocha, chocolate and cinnamon spices joining the party. This wine style is best enjoyed on the coldest of winter nights and comes second only to the Cape Vintage winemaking style. Cape Vintages are made to resemble the hearty, full and warming dessert wines of Portugal, Port. What makes this cultivar so unique is that it is truly South African, it is not grown anywhere else in the world.

These are just a few examples of our robust and ever-growing wine range, and I haven’t even mentioned our impressive wine blending skills! If you’re looking for a bottle of wine to enjoy on its own or on your own (we make our wines very hard to share, you’re left wanting to keep its tastiness all to yourself), with friends or family, with food or at a celebration, try something different – drink South Africa!

 

About the author :

Jenna Higgins is Viticulture and Oenology student at Stellenbosch & Lekker Wyn Ambassador in South-Africa.

Want to read more articles from Jenna?
Please check her personal wineblog!

Want to read more about the South African Wine Varietals and producers?
WOSA is the official body representing all South African producers
https://www.wosa.co.za/The-Industry/Overview/

Zuid-Afrikaanse Recepten : ‘Zwemmende’ Boerderijkip (Umleqwa)

Posted By : Fredric Switser/ 3843

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om te smaken! En dat wist ook Xoliswa Ndoyiya, 22 jaar lang de privékokkin van Nelson Mandela. In al die tijd kookte ze oa. voor de familie Mandela, Ophrah Winfrey, Bill Clinton & Michael Jackson. Deze “zwemmende scharrelkip” was 1 van Madiba’s favorieten.

Naar aanleiding van onze begeleide culinaire groepsreis in het voorjaar van 2019 delen we graag een volgende gerecht van het door Veltman Uitgevers uitgebrachte Het Zuid-Afrikaanse Kookboek. Dit recept voor scharrelkip in ‘eigen nat’ wordt ongetwijfeld ook door kinderen gesmaakt!! Door toevoeging van vocht blijft de kip gegarandeerd mals & sappig en voor de afwerking kan je je creativiteit de vrije (uit)loop laten gaan : pittige olie, exotische kruiden of naar eigen traditie.

In het filmpje van de Zuid-Afrikaanse televisie (2012) onderaan deze pagina kan je zien hoe deze basis te gebruiken is voor bijvoorbeeld : Umleqwa/Zwemmende Kip met Perziken.

 

Zwemmende Kip ~ Zuid-Afrikaanse Recepten

 

Ingrediënten  (duur : 50 minuten)

  • 1 scharrelkip (versneden)
  • 1 ui (gehakt)
  • 1 el bloem
  • 2,5 dl water
  • 7,5 dl kippenbouillon
  • peper en zout

Bereidingswijze :

Kruid de kip licht met peper en zout en plaats ze in een pot waarin 2,5 dl water kookt. Na ongeveer 10 minuten, als het water is verdampt, laat je de kip nog een 5 minuten doorbakken in eigen vet samen met de bloem en de ui. Voeg hierna de bouillon toe en laat alles op een gemiddeld vuur nog 20-25 minuten garen met deksel.

En dat is het.

Makkelijk te combineren met (stok)brood, rijst, puree(s) of andere soorten aardappelbereidingen en groenten of fruit. Maar vooral sappig, smaakvol en mogelijkheden genoeg om binnen het recept te variëren. Denk bv. eens aan Griekse kruiden of Cajun.

Umleqwa, ook vrij vertaald vanuit het Xhosa en Zulu naar ‘je bent zwaar beladen’. Het is dus, niet verrassend, een ultiem proteïnerijk comfortfood waar je na een zware dag niet te veel naar moet omkijken.

Eet lekker!

PS : Wat er  uiteraard ook bij past is een heerlijk glaasje Zuid-Afrikaanse witte of rosé wijn. Elias Boeykens van Lekker Wyn is enige tijd geleden gestart als directe Zuid-Afrika wijnimporteur met verschillende (om niet te zeggen enkel) parels van wijnen in de aanbieding.

PPS : Bekijk hier het recept voor Peri-Peri Garnalen in Bier en meer info over Het Zuid-Afrikaanse Kookboek door Veltman Uitgevers.

Zuid-Afrikaanse Recepten : Peri-Peri Garnalen in Bier

Posted By : Fredric Switser/ 2103

 De Zuid-Afrikaanse keuken staat gekend als budgetvriendelijk, heerlijk, divers en modern. De bijnaam die het land kreeg is niet voor niets ‘De Regenboognatie’ : een meltingpot van kleuren, geuren en smaken van over de hele wereld. En dat merk je uiteraard ook op het bord!

Veltman Uitgevers bracht onlangs Het Zuid-Afrikaanse kookboek op de markt. Lekker gevuld met wereldse recepten, humor en positiviteit & dit gebundeld met foto’s en verhalen door de beste koks, tuinmannen, bakkers en lokale food heroes! Je mag er zeker van zijn dat je zintuigen zullen worden verwend. Trouwens : wist je al dat wij in het voorjaar van 2019 een kleinschalige culinaire groepsreis naar Zuid-Afrika hebben gepland?

Deze maand delen we dan ook graag 3 recepten uit -of gebaseerd op- deze Zuid-Afrikaanse keukenbijbel, te beginnen met als voorgerecht : Peri-Peri Garnalen in Bier. Een recept van de TV-kok en kookboekenschrijfster Mimi Jardim,  die met Portugese roots  als kind naar Zuid-Afrika trok.

Ingrediënten voor 6-8 personen (duur : 20 minuten)

  • 1 kg middelgrote, gekuiste garnalen
  • 1, 5 el citroensap
  • 1 el zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 laurierblad
  • 80 gr roomboter
  • 75 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook (geperst)
  • 2 takjes koriander versneden
  • 5 dl bier (Rodenbach)
  • garnering : blaadjes koriander, partjes citroen & verse chilipeper

garnalen in bier en peri-peri ~ Zuid-Afrikaans Recept

 

Ingrediënten Peri-Peri Saus

  • 8 fijngehakte knoflookteentjes
  • 1,25 dl zonnebloemolie
  • 1,25 dl wijnazijn
  • 1,25 dl citroensap
  • 1,25 dl water
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el chilipoeder
  • 2 el zout
  • enkele gehakte (of versneden), hete chilipepers

Bereidingswijze :

Doe voor de peri-peri saus de knoflook, azijn, olie, het citroensap, water, paprikapoeder, chilipoeder en zout in een glazen of plastic container en schud totdat het zout is opgelost en de ingrediënten goed zijn gemengd. Proef de saus en voeg naar smaak de verse chilipepers toe.

Verwarm de olie in een diepe pan of wok  & voeg de look, laurierblad, citroensap, peper en zout toe. Voeg dan de garnalen, boter, bier en peri-peri saus toe en verwarm voor 10-15 minuten op een gemiddeld vuur (regelmatig omscheppen!).

Werk af met enkele takjes/blaadjes verse koriander, versneden verse chili & partjes citroen.

Eet Lekker!!

PS : hier vind je meer informatie over de culinaire Zuid-Afrika reis!