Zuid-Afrikaanse Kamerplanten

Veld met Rode Calla Lelies, Zuid-Afrika

Bekerplant ~ Calla Lily ~ Zuid-Afrikaanse Kamerplanten

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 466

De Calla Lelie, bij ons ook gekend als bekerplant, komt oorspronkelijk voor in de regio tussen het noorden van Zuid-Afrika en Namibië. Met zijn fier rechtopstaande bladeren en trompetvormige bloemen haal je met deze plant gegarandeerd het zonnetje in huis. Kwekers hebben de voorbije decennia tientallen soorten ontwikkeld in minstens evenveel kleuren en schakkeringen.

Symboliek
Oorspronkelijk stond deze -witte- bloem voor zuiverheid, sympathie, jeugdigheid en hergeboorte. Andere kleuren kunnen staan voor passie, dankbaarheid en (!) de dood. Het is ook de bloem die wordt geschonken om een 6de huwelijksverjaardag te vieren. In de Kunsten werd ze regelmatig afgebeeld met de Maagd Maria en de Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe werd begin de 20ste eeuw beroemd met haar portretten van deze schoonheid.

Legende
De benaming komt dan ook uit het Grieks, waar Calla schoonheid betekend. Volgens de legende voedde Zeus zijn zoon Hercules aan de borst van zijn vrouw Hera -koningin der Goden- toen ze sliep. Wanneer ze hem bij het ontwaken wegduwde creëerden de rondspattende melkdruppels onze melkweg en de druppels die op de grond vielen veranderden in deze wondermooie plant.

 

Gele bekerplant in bloei

 

Latijnse naam : Zantedeschia sp.
Engelse naam : Calla Lily
Familie : Aronskelk
Groeiwijze : staand
Giftigheid : voor mens en dier
Groei hoogte : 40 – 55 cm.
Herkomst : Noordelijk Zuid-Afrika & Namibië

Grond : 70 % potgrond en 30% perliet
Water : elke 1 à 2 weken
Voeding : halve dosis 1 keer per maand in de groeifase
Standplaats : helder, indirect licht
Vochtigheid : gemiddeld tot hoog
Temperatuur : in de winter rond 15 C°, in de zomer rond de 25 C°

Bloei : lente tot herfst
Bladkleur : Groen. Veelal met witte, halftransparante spikkels.
Bloemenkleur : verschillende

Grond : de grond moet goed draineren en de Calla is verzot op een steeds vochtige humusrijke grond

Water : geef de plant in de zomer 1 keer per week water, in de winter 1 keer per 2 weken

Voeding : een extraatje van een all-round voeding in lente en zomer zal bloei en gezondheid zeker bevorderen

Standplaats : De Calla is verzot op een heldere plek in het huis (of tuin). Sommige Calla soorten doen het goed in direct zonlicht, anderen hebben dan weer liever helder indirect licht.

Vochtigheid : af en toe misten en/of de bladeren schoonvegen me een vochtige doek wordt geapprecieerd. Een vernevelaar is uiteraard ook een zeer goede optie. Deze dame doet ‘t best met een vochtigheid van om en bij de 65-70 %.

 

“The calla lilies are in bloom again. Such a strange flower — suitable to any occasion. I carried them on my wedding day, and now I place them here in the memory of something that has died.” ~ Katharine Hepburn in Stage Door ~ 1937

 

Paarse Calla Lelies in Bloei

hangende erwtenplant door Maja Dumat https://flickr.com/photos/blumenbiene/34776105972/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW

Erwtenplant ~ String-of-Pearls ~ Zuid-Afrikaanse Planten

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 653

Oorspronkelijk is deze vetplant een Zuid-Afrikaanse bodembedekker waar ze leeft in de schaduw van rotsen en andere planten. Rond 1900 werd de plant al gekweekt en verkocht. Op zich een makkelijke plant in onderhoud blijft het nodig haar te beschermen tegen de sterke (zomerse) namiddagzon. Ze kan makkelijk overleven op een schaduwrijk plekje in huis, maar laat haar er wel even aan wennen. Verwacht ook niet dat ze daar veel zal groeien. Een badkamer is veelal ook een geschikte plaats door zijn indirect/gefilterd helder licht en de regelmatige verhoging in luchtvochtigheid. Zeker een aanrader voor de liefhebbers van balsporten 😉

De bloeiende bloem van het erwtenplantje door Nick Ares https://flickr.com/photos/aresauburnphotos/2344626820/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW/

 

Latijnse naam : Senecio Rowleyanus

Engelse naam : String-of-Pearls

Familie : Composieten

Groeiwijze : hangend

Giftigheid : voor mens en dier

Groeihoogte : 1 meter (hangend)

Groei breedte : nvt.

Herkomst : Oost- en West-Kaap & Zuidelijk Namibië

Grond : 70 % cactus- of potgrond en 30% perliet of lavagruis

Water : elke 2 à 4 weken

Voeding : halve dosis 1 keer per maand in lente en zomer

Standplaats : halfschaduw of indirect licht

Vochtigheid : droog tot gemiddeld vochtig

Temperatuur : in de winter rond 12-15C° om de bloei te stimuleren, in de zomer rond de 23C°

Bloei : lente tot herfst

Bladkleur : groen

Bloemenkleur : witte blaadjes met rode stampers (en een zoete geur)

hangende erwtenplant door Maja Dumat https://flickr.com/photos/blumenbiene/34776105972/in/photolist-UZ3CJ1-6PtwUK-4esUzX-4zbPSm-x9bCUs-fQpSnw-7oFbbh-HfwaHk-GQhuxS-Hfwcga-w3TxJy-HfwdnZ-7oFbdW-w3T7Kq-5BmbPs-7oFbgC-HfweAv-Ym69og-6e7Nu9-R7CSUf-RszBfh-GQhs7u-GkcafR-Gkc9st-GQhtfS-GQhqpS-GQhsLf-GQhrB1-GQhtLS-HfwfuV-Gkc8qD-Gkc82c-GQhqKm-YgWM23-dVhaoK-RRaBue-6e7LRf-WvJFhD-6e7MoG-6e3CdV-7oBiVi-6LDesV-TL4bLn-SqtrGi-SefV88-QpB9Bw-SqtA9P-UZ3wVC-TxvZ4j-RWCudW
Grond : de grond moet goed draineren en wordt graag compleet droog tussen twee watergiften.

Water : geef de plant in de zomer 1  keer per week of 2 water, in de winter 1 keer per 2 á 4 weken

Voeding : een extraatje van een all-round voeding in lente en zomer zal bloei, groei en gezondheid zeker bevorderen

Standplaats : van donker tot licht. Is hij groot genoeg en wil je niet vermeerderen, zet je haar in de half-schaduw om de groei te temperen

Vochtigheid : zeer af en toe misten, en voor de rest kan ze wel wat droogte aan.

erwtenplant cheat-sheet

 

Nieuw : Zuid-Afrikaanse Olifanten Gin

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 765

Zuid-Afrika heeft een nieuwe Gin. Indlovu Gin. Gemaakt met …… de kaka van Olifanten. Bye bye Kopi Luwak!

De gin werd gecreërd door Professor Paula Ansley & Les Ansley. Door olifanten poep te verzamelen, op te schonen en daarmee de gin te infuseren ontsaat er wel een heel unieke en complexe smaak.

Met subtiele hints van jeneverbes, engelwortel, citrus en een aardelijke ondertoon voel je jezelf na enkele slokken God op Aard. Zwoele wind, warme omgeving en geuren die ‘t verstand te boven gaan incluis!!

The original idea for elephant dung gin came from marrying the love of Africa and its wildlife with the love of gin. We are both scientists—and therefore inclined towards novel ideas and problem solving—so when Paula had the idea we really wanted to see whether it would actually be possible. The more we explored the concept the more it opened up and the more excited we became.

Zuid-Afrikaanse Olifanten Gin

 
 

Bron : The Spirit Business

 

F&B

Zuid-Afrikaanse Recepten : Amarula Malva Pudding

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 1754

Eén van de meest bekende Zuid-Afrikaanse desserts is de Malva Pudding. Deze warme, sponzige cake met abricozen jam heeft een lichte textuur die wel eens wordt vergeleken met Marshmellows. De herkomst van de naam zou dan ook komen van het Afrikaanse woord voor marshmellow; malvalekker. Volgens andere geloofwaardige theorieën zou de cake -net als de Pavlova, Melba Toast & Margarita- zijn vernoemd naar een dame of origineel worden bereid met limoenachtige geraniums (‘malva’ in het Afrikaans).

Deze versie van de Malva cake wordt klaargemaakt met Amarula. Een crèmige drank te vergelijken met Bailey’s, maar dan fruitiger. Dit distillaat wordt gemaakt van de Marula bes, die je enkel in Zuidelijk Afrika kan terug vinden. De bes heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de grappige filmpjes op het internet. Wilde dieren houden er namelijk van om de Marula bes te laten rijpen tot ze op de grond valt. Enkele eeuwen geleden (waarschijnlijk!) zijn de schatjes er dan ook achter gekomen dat als de bessen overrijp worden op de grond, ze beginnen te gisten, waardoor er 100% natuurlijk alcohol wordt gecreëerd. (Update : olifanten zouden ‘dronken’ worden door de stam van de Marula boom op te eten waar een bepaalde kever in huist. Of dit ook zo is voor kleinere dieren is ons nog niet geweten. Bron : National Geographic)

Amarula heeft een alcoholpercentage van 17%. Het marula distillaat wordt voor 2 jaar gerijpt in Frans eiken vaten, waarna het wordt gemengd met verse room. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drank in 2006 de Gouden Medaille won tijdens de San Francisco World Spirits Competition. Goed om weten : het bedrijf is ook co-founder va het Elephant Research Programme aan de Universiteit van Natal in Durban en steunt mee de bescherming van het machtige dier.

 

Ingrediënten Malva Pudding

 • 170 g. suiker
 • 340 g. bloem
 • 0,24 l. melk
 • 1 ei
 • 1 1/2 soeplepel abrikozen jam
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel bicarbonaat
 • snuifje zout

Ingrediënten Amarula Crème

 • 0,24 l. Amarula
 • 0,12 l. water
 • 340 g. suiker
 • 85 g. boter
 • snuifje zout

Bereidingswijze

Klop het ei en de suiker tot een romige, bleke massa. Voeg de abrikozenjam toe en meng opnieuw voordat je de bloem, zout en bakpoeder beetje bij beetje toevoegd. Na goed te mengen klop je er de melk en de hierin opgeloste bicarbonaat door.

Oorspronkelijk werd dit gerecht klaargemaakt op de BBQ/braai. Hiervoor giet je het deeg in een af te dekken pot op de kolen, met wat hete kolen op het deksel, om op 1 uurtje af te bakken. In onze ovens is de baktijd ook 1 uur op 180C°, in een bakvorm afgedekt met folie.

Voor de Amarula saus smelt je de boter op een laag vuurtje. Meng de andere ingrediënten erdoor en verwarm zonder te koken.

Overgiet de cake rustig met de crème, zodat de Malva pudding hierdoor wordt geweekt.

Laat dit smaak & gelukkig 2019!!

Rode Neuzendag ~ Funny Cupcakes

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 631

Zuid-Afrika Reizen verkoopt mee funny cupcakes ten voordele van Rode Neuzendag!!

Wij verkopen in de buurt Rode Cupcakes waarvan de opbrengst integraal wordt doorgestort aan het goede doel.

Koopt u een cupcake, maakt u -een zeer grote- kans op 15% of 20% korting bij Lekker Wyn, de specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen.

Enkele cupcakes bevatten zelfs een code voor een gratis fles Vonkelwijn!!!!

Om hiervan en/of van de korting te genieten neemt u contact op met Elias van Lekker Wyn en geeft u hem de code die in het cupcake papiertje staat.

Hartelijke dank & vooral, laat het smaken!!!

 

Funny Cupcakes ~ Rode Neuzendag

Alvast een grote shout-out aan Cremerie Dina, team apotheek Gedopt, het Q8 team Villerslei, Wijnen Villers & de bewoners van Schoten Donk.

 

Waarom zijn Zuid-Afrikaanse wijnen zo Lekker? (EN)

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 542

Origineel verschenen op Lekker Wyn, 08/2018

In farthest corner of South Africa, in the very heart of the Western Cape lies one of the country’s biggest attractions, its wine route. A few years ago, global wine lovers were not fully aware of the spectacular wines South Africa has to offer, a secret well-worth discovering. With a large variety of top quality wines, its hard for not to fall in love with our unique take on winemaking.

In my opinion, this is what makes South African wines great. Many of the world’s cultivars can be grown in our Mediterranean and Semi-Arid climates, including the ever so difficult to pronounce Gruner Veltliner, Gewürztraminer, Barbera, Bukettraube, Tempranillo and many more. This guarantees that, no matter where you’re from, we will almost always have the right bottle of wine for you. Quality is our main focus, with hands-on winemakers from boutique wineries to co-operations, we truly put our greatest efforts into every aspect of the winemaking process. In my opinion, you well rarely meet a South African winemaker without purple wine-stained hands from February to April (during our very busy harvest period). We are actively involved in every step, from the grapes hanging in the vineyard to the wine in your glass.

Stellenbosch Wijngaard Zuid-Afrika

 

The South African wine industry focuses on seven main cultivars : Chenin Blanc (Steen), Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz and Pinotage. Although these cultivars are mostly world renowned, South Africa has managed to bring a bit of versatility to the table by producing an array of different winemaking styles for each cultivar.

From juicy, full bodied and ever-so-tantalizing red wines, to flirty, sparkling and dainty bubbles, there is a wine for every occasion. In South Africa, a braai (barbeque) is not a braai without a good bottle of wine to enjoy amongst friends and family. If your neighbours are getting too loud, it’s probably because they’re enjoying the wine a little too much. When I think about wine, the wine itself is only a small feature of the memories it brings. Whether its sitting in front of a blazing fire on the coldest of winter nights, sipping a glass of Cape Vintage or a full-bodied Pinotage, South African wines bring a uniqueness to any event. Each bottle comes like a perfectly wrapped gift, its contents refined to: culture, laughter, ambience and hard-work – who wouldn’t want to open that present?

Not only do we have our own superhero-like cultivar, Pinotage, that can be made in any wine style imaginable, including red, white, rosé, dessert and MCC wine styles, we have also mastered and coined our very own winemaking methods such as Cape Vintage and Methode Cap Classique. The South African wine industry prides itself on innovative and creative winemaking, so that each bottle that is opened holds a little bit of pizazz and wonder. From the vineyard to the bottle, nothing is done half-hearted in this country.

Chenin blanc and Chardonnay are in steady competition with each other when it comes to winemaking styles. Both cultivars can be enjoyed in the now popular unwooded style, which focuses on the crisp and fresh characteristics of the grape-derived aromas and flavours. One can expect lively bursts of citrus, honey, pineapple and stone fruit flavours amongst both of these wines. Both cultivars, however, are also thoroughly enjoyed as a lightly to heavily wooded wine, wherein one could expect aromas of creamy butterscotch, caramel, popcorn and vanilla, alongside a much fuller mouth feel. The innovative winemaking doesn’t just stop there, both Chenin blanc and Chardonnay are used as base wine components for our lovely Methode Cap Classique (MCC) wines, which are made in a similar method to French Champagne.

Zuid-Afrikaanse wijn met uitzicht

Joining Steen and Chardonnay as an MCC cultivar is the now world famous South African Pinotage. Pinotage is an incredibly robust cultivar, it’s winemaking possibilities know no limits. Our Superhero-like cultivar expresses powerful aromas of red fruits such as strawberries, raspberries and mulberries when made in a lighter, more romantic unwooded style, however it changes almost entirely when a wood component is introduced. With a dash of barrel aging, Pinotage quickly transforms into a more robust, full bodied red wine with aromas of mocha, chocolate and cinnamon spices joining the party. This wine style is best enjoyed on the coldest of winter nights and comes second only to the Cape Vintage winemaking style. Cape Vintages are made to resemble the hearty, full and warming dessert wines of Portugal, Port. What makes this cultivar so unique is that it is truly South African, it is not grown anywhere else in the world.

These are just a few examples of our robust and ever-growing wine range, and I haven’t even mentioned our impressive wine blending skills! If you’re looking for a bottle of wine to enjoy on its own or on your own (we make our wines very hard to share, you’re left wanting to keep its tastiness all to yourself), with friends or family, with food or at a celebration, try something different – drink South Africa!

 

About the author :

Jenna Higgins is Viticulture and Oenology student at Stellenbosch & Lekker Wyn Ambassador in South-Africa.

Want to read more articles from Jenna?
Please check her personal wineblog!

Want to read more about the South African Wine Varietals and producers?
WOSA is the official body representing all South African producers
https://www.wosa.co.za/The-Industry/Overview/

Zuid-Afrikaanse Recepten : ‘Zwemmende’ Boerderijkip (Umleqwa)

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 2293

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om te smaken! En dat wist ook Xoliswa Ndoyiya, 22 jaar lang de privékokkin van Nelson Mandela. In al die tijd kookte ze oa. voor de familie Mandela, Ophrah Winfrey, Bill Clinton & Michael Jackson. Deze “zwemmende scharrelkip” was 1 van Madiba’s favorieten.

Naar aanleiding van onze begeleide culinaire groepsreis in het voorjaar van 2019 delen we graag een volgende gerecht van het door Veltman Uitgevers uitgebrachte Het Zuid-Afrikaanse Kookboek. Dit recept voor scharrelkip in ‘eigen nat’ wordt ongetwijfeld ook door kinderen gesmaakt!! Door toevoeging van vocht blijft de kip gegarandeerd mals & sappig en voor de afwerking kan je je creativiteit de vrije (uit)loop laten gaan : pittige olie, exotische kruiden of naar eigen traditie.

In het filmpje van de Zuid-Afrikaanse televisie (2012) onderaan deze pagina kan je zien hoe deze basis te gebruiken is voor bijvoorbeeld : Umleqwa/Zwemmende Kip met Perziken.

 

Zwemmende Kip ~ Zuid-Afrikaanse Recepten

 

Ingrediënten  (duur : 50 minuten)

 • 1 scharrelkip (versneden)
 • 1 ui (gehakt)
 • 1 el bloem
 • 2,5 dl water
 • 7,5 dl kippenbouillon
 • peper en zout

Bereidingswijze :

Kruid de kip licht met peper en zout en plaats ze in een pot waarin 2,5 dl water kookt. Na ongeveer 10 minuten, als het water is verdampt, laat je de kip nog een 5 minuten doorbakken in eigen vet samen met de bloem en de ui. Voeg hierna de bouillon toe en laat alles op een gemiddeld vuur nog 20-25 minuten garen met deksel.

En dat is het.

Makkelijk te combineren met (stok)brood, rijst, puree(s) of andere soorten aardappelbereidingen en groenten of fruit. Maar vooral sappig, smaakvol en mogelijkheden genoeg om binnen het recept te variëren. Denk bv. eens aan Griekse kruiden of Cajun.

Umleqwa, ook vrij vertaald vanuit het Xhosa en Zulu naar ‘je bent zwaar beladen’. Het is dus, niet verrassend, een ultiem proteïnerijk comfortfood waar je na een zware dag niet te veel naar moet omkijken.

Eet lekker!

PS : Wat er  uiteraard ook bij past is een heerlijk glaasje Zuid-Afrikaanse witte of rosé wijn. Elias Boeykens van Lekker Wyn is enige tijd geleden gestart als directe Zuid-Afrika wijnimporteur met verschillende (om niet te zeggen enkel) parels van wijnen in de aanbieding.

PPS : Bekijk hier het recept voor Peri-Peri Garnalen in Bier en meer info over Het Zuid-Afrikaanse Kookboek door Veltman Uitgevers.

Zuid-Afrikaanse Recepten : Peri-Peri Garnalen in Bier

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 927

 De Zuid-Afrikaanse keuken staat gekend als budgetvriendelijk, heerlijk, divers en modern. De bijnaam die het land kreeg is niet voor niets ‘De Regenboognatie’ : een meltingpot van kleuren, geuren en smaken van over de hele wereld. En dat merk je uiteraard ook op het bord!

Veltman Uitgevers bracht onlangs Het Zuid-Afrikaanse kookboek op de markt. Lekker gevuld met wereldse recepten, humor en positiviteit & dit gebundeld met foto’s en verhalen door de beste koks, tuinmannen, bakkers en lokale food heroes! Je mag er zeker van zijn dat je zintuigen zullen worden verwend. Trouwens : wist je al dat wij in het voorjaar van 2019 een kleinschalige culinaire groepsreis naar Zuid-Afrika hebben gepland?

Deze maand delen we dan ook graag 3 recepten uit -of gebaseerd op- deze Zuid-Afrikaanse keukenbijbel, te beginnen met als voorgerecht : Peri-Peri Garnalen in Bier. Een recept van de TV-kok en kookboekenschrijfster Mimi Jardim,  die met Portugese roots  als kind naar Zuid-Afrika trok.

Ingrediënten voor 6-8 personen (duur : 20 minuten)

 • 1 kg middelgrote, gekuiste garnalen
 • 1, 5 el citroensap
 • 1 el zout
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 laurierblad
 • 80 gr roomboter
 • 75 ml olijfolie
 • 5 tenen knoflook (geperst)
 • 2 takjes koriander versneden
 • 5 dl bier (Rodenbach)
 • garnering : blaadjes koriander, partjes citroen & verse chilipeper

garnalen in bier en peri-peri ~ Zuid-Afrikaans Recept

 

Ingrediënten Peri-Peri Saus

 • 8 fijngehakte knoflookteentjes
 • 1,25 dl zonnebloemolie
 • 1,25 dl wijnazijn
 • 1,25 dl citroensap
 • 1,25 dl water
 • 2 el paprikapoeder
 • 2 el chilipoeder
 • 2 el zout
 • enkele gehakte (of versneden), hete chilipepers

Bereidingswijze :

Doe voor de peri-peri saus de knoflook, azijn, olie, het citroensap, water, paprikapoeder, chilipoeder en zout in een glazen of plastic container en schud totdat het zout is opgelost en de ingrediënten goed zijn gemengd. Proef de saus en voeg naar smaak de verse chilipepers toe.

Verwarm de olie in een diepe pan of wok  & voeg de look, laurierblad, citroensap, peper en zout toe. Voeg dan de garnalen, boter, bier en peri-peri saus toe en verwarm voor 10-15 minuten op een gemiddeld vuur (regelmatig omscheppen!).

Werk af met enkele takjes/blaadjes verse koriander, versneden verse chili & partjes citroen.

Eet Lekker!!

PS : hier vind je meer informatie over de culinaire Zuid-Afrika reis!

 

Wedstrijd : Eerste Verjaardag!!

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 1038

Hey daar, liewe besoeker!!

Naar aanleiding van onze eerste verjaardag geven wij 3 lekker Goodie-Bags weg met Zuid-Afrikaanse specialiteiten!!! Wens je hiervoor mee te dingen, hoef je maar 2 zaken te doen :

1) Vind en ‘like’ onze pagina op Facebook

Zuid-Afrika Wedstrijd

2) Deel één van de 2 wedstrijd berichten van onze pagina op je eigen tijdlijn

Win Zuid-Afrikaanse lekkernijen!

Doe dit voor maandag 16 april middernacht!

Dinsdag 17/04 zal een onschuldige kinderhand uit alle deelnemers dan 3 namen trekken, die elk hun goodie-bag thuis krijgen opgestuurd. Lees je dit bericht na deze datum, geen nood! Na stap 1 blijf je makkelijk op de hoogte van meer nieuws, weetjes en toekomstige wedstrijden.

Baie veel plesier & sukses!!!!

Droogte in Afrika

Informatie : droogte en watercrisis Kaapstad Regio

Posted By : Zuid-Afrika Reizen/ 1845

Reizigers die deze periode een vakantie hebben geboekt naar Zuid-Afrika hebben ongetwijfeld gehoord en gelezen over de droogte en latere waterschaarste in Kaapstad. Sinds eind 2017 is er regelmatig sprake van de grote Day Zero. De dag dat ‘alle’ kranen worden toegedraaid en water zwaar zal worden gerantsoeneerd. Paniekberichten worden, al dan niet met goede bedoelingen, de wereld ingestuurd en twijfel is alom terug te vinden.

Maar hoe is het zo ver kunnen komen, welke berichten zijn correct en wat zijn de huidige verwachtingen? Kleine spoiler alert voor diegenen die niet de tijd of zin hebben om verder te lezen : Capetonians hebben een potentiële Day-Zero na verschillende maatregels kunnen uitstellen tot (edit 8-03) 2019 (mocht het ooit zover komen). Edit : video-update augustus 2018.

Stand van zaken : watertekort Zuid-Afrika

Zuid-Afrika blijft een Afrikaans land, waar water sowieso al niet steeds en overal is te vinden. Maar 1 misverstand is dat het watertekort overal in het land zou gelden. Vreemd genoeg is dit helemaal niet het geval. Het gaat ‘m dan ook puur over Kaapstad regio! Inderdaad, de stad aan 3 zijden omringd door oceanen, heeft het op dit ogenblik iets moeilijker dan anders.

Maar tijden van droogte zijn helemaal geen uitzondering in de regio. Elke zoveel jaren is er een periode van water ‘tekort’, en enige tijd later lopen de stuwdammen dan weer over. De voorbije jaren is de neerslag in een dalende trend met momenteel -hopelijk en waarschijnlijk- een nieuw dieptepunt. Ook aan onze eigen kust werden we in 2017 op dit vlak verrast.

Hieronder vind u de grafiek voor één van de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika. Altydgedacht in Durbanville produceert reeds sinds 1698 de godendrank en wordt momenteel gerund door John Parker en Lieva Valkeniers, dochter van Dilbekenaar en Vlaams politicus Jef Valkeniers. In 2013 viel er het meeste regen sinds midden jaren ‘90, 2014 was het één van die jaren dat de water dammen letterlijk overliepen. En al zitten we momenteel aan het laatste en laagste referentiepunt,  grote reden tot paniek blijft alsnog volkomen uit.

neerslag grafiek altydgedacht durbanville - kaapstad regio historische waterschaarste

Mythes over de watercrisis in Kaapstad

 • Een daling van het toerisme komt de situatie ten goede :
  Internationaal toerisme is in het hoogseizoen goed voor niet minder dan 300,000 jobs & zo’n 2 miljard Euro aan inkomsten. Die inkomsten zijn zeker nu van levensbelang voor de bouw van de ontziltingsinstallaties en waterputten, beiden duur in bouw en onderhoud. Want al is er geen reden tot paniek of wegblijven, door de opwarming van de aarde en stijgend bevolkingsaantal in de Moederstad zullen deze investeringen sowieso nodig blijven. Gemiddeld gezien verbruikt een toerist in steden aan zee zelfs evenveel water als landelijke dorpen (excl. water voor dieren en tuinen) en is zo verantwoordelijk voor 1% van het waterverbruik.
 • Hotels sparen geen water :
  Niet enkel is één van onze speerpunten de promotie van verantwoord toerisme met vele comfortabele, duurzame opties. Ook meldde de Zuid-Afrikaanse Horeca Federatie dat vele hotels voor de korte termijn badstoppen -tijdelijk- hebben verwijderd, zeewater gebruiken in hun zwembaden en restricties hebben ingebouwd voor kraantjeswater. Ook hebben vele hotels reeds geïnvesteerd in waterbesparende technologieën en tijdelijke oplossingen zodat deze dienstverleners ook in de toekomst minder afhankelijk worden van de publieke watertoevoer.
 • Als Day-0 aanbreekt zal de hele West-Kaap zonder water worden gezet :
  Enkel de woongemeenschappen die zwaar afhangen van de 6 grote dammen rond Kaapstad zullen op dat moment worden afgesloten van de publieke waterleiding. De economische slagader van Kaapstad centrum -zoals V&A Waterfront- heeft zelf reeds ontziltingsinstallaties gebouwd en ook sommige kleinere hotels hebben sinds kort een eigen waterboring installatie.
 • Mocht Day-0 aanbreken worden hevige protesten en geweld verwacht :
  De Capetonians zijn reeds maanden op de hoogte van de problemen die kunnen opduiken bij het uitblijven van regen. Een groot deel van de bevolking heeft zich dan ook goed voorbereid door het inslaan van drinkwater en het recycleren van niet-drinkbaar water. Móchten de kranen worden toegedraaid in woonwijken zal de stad kosteloos op meer dan 200 plekken genoeg water verdelen opdat de lokale bevolking kan blijven koken, wassen en drinken.

Kaapstad watertekort kaart 2018 : waterschaarste per regio

Tegen het einde van februari zullen 2 ontziltingsinstallaties in gebruik worden genomen om zeewater om te zetten in zoet water, aangevuld met 2 extra in maart. Daarnaast staan er ook meerdere boringen gepland in de lokale aquifiers, waterhoudende bodemlagen op 20-100 meter diepte. De Cape Flats aquifier alleen -ten oosten van Kaapstad- is volgens nieuwe wetenschappelijke testen goed voor de aanvoer van 150 miljoen liter drinkbaar water per dag. En op 6 februari liet de landbouwers vereniging van Grabouw weten dat ze 10 miljard liter drinkwater konden overhevelen naar Kaapstad door eigen overschotten.

Reizen naar Kaapstad : waar kan je zelf rekening mee houden?

 • Leef als een local :
  Capetonians (en toeristen) moeten zich sinds begin dit jaar houden aan het quotum van 50 liter per dag voor persoonlijk gebruik. In Vlaanderen hebben we een gemiddeld gebruik van 110 liter water p/p/d, waarvan 70% wordt gebruikt voor douche, bad en toilet. Ook als reiziger is dit quotum dus makkelijk haalbaar door kleine aanpassingen, zonder te hoeven inboeten op een fantastische vakantie. In plaats van (2 keer) dagelijks te douchen, kan je bv. ook eens een dagje de Indische of Atlantische oceaan induiken.
 • Koop lokaal :
  Door wat minder bagage mee te nemen op reis of citytrip, in een ‘te grote koffer’, is er plek vrij om lokaal kleding aan te kopen. Niet enkel hoef je zo niet elke week je wasje te doen of extra te betalen voor kilo’s aan bagage, de leukste items kan je eens thuis nog járen dragen (herinneringen incluis) en de stukken die je beu bent, kan je er persoonlijk schenken aan lokale doelen.
 • Hergebruik je handdoeken :
  In plaats van op hotel na elke douche de handdoek op de grond te parkeren, hang hem mooi op aan de daarvoor bestemde plek.
 • Persoonlijke hygiëne :
  Poets je tanden met een glas water in plaats van de kraan te laten lopen, zet de douche af tussen inzepen en afspoelen en spoel het toilet doordacht door. Zoals de nieuwe zegswijze gaat : “if it’s yellow let it mellow, if it’s brown flush it down”. 🙂 Zeker dat eerste klinkt niet echt prettig en dat is het ook niet… maar momenteel wel van levensbelang voor miljoenen mensen. De Capetonians en inwoners van de West-Kaap zullen je dankbaar zijn!

Conclusie

 • Deze droogte is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn.
 • Bijna alle publieke hulpmiddelen zijn geactiveerd, de laatste gepland voor begin/midden maart 2018 (zie edits in het inleidend gedeelte voor de laatse informatie!).
 • Kortom, er is geen enkele reden om een droomvakantie naar Kaapstad te annuleren of uit te stellen.