Cango Caves

Cango Caves

Indrukwekkende grotten met druipsteen, eeuwenoude Bosjesman tekeningen, wijdse ondergrondse hallen en grote rotsformaties.  Dit kan u ontdekken in de Cango grotten. Lang vergeten herontdekte een lokale boer ze in 1780 op zoek naar verloren gelopen vee. De grotten worden door kenners gerekend tot de mooiste ter wereld.

U kan kiezen om een makkelijke (60 min.) of iets avontuurlijke (90 min.)  tour te doen, maar het is beide de moeite waard.  Zeker in het piekseizoen op voorhand te boeken, want gelukkig zorgen ze voor een limiet aan bezoekers om de grotten te beschermen.

Wie zijn de San of Bosjesmannen

De San waren de oorspronkelijke bewoners van deze magnifieke grotten, ze zijn ook gekend als Bosjesmannen, Boesman of Basarwa. Een aantal verschillende bevolkingsgroepen uit Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Botswana. Ironisch genoeg voor ons Westerlingen, prefereren de San eerder de benaming Bosjesmannen, omdat de naam San werd gegeven door hun buren en betekent ‘buitenstaander’.

In Zuid-Afrika zijn de Bosjesmannen vooral opgegaan in de kleurlingenpopulatie rond Kaapstad. Door het aantreden van Mzilikazi rond 1825 begonnen namelijk de Mfecane oorlogen. Waar hij eerst een luitenant was onder de wereldberoemde Shaka Zulu deserteerde hij om koning te worden van de Ndebele stam. Wat volgde waren grote verwoestingen en de bezetting van Transvaal. Dit zorgde er mede voor dat de Bosjesmannen naar de Drakensbergen en Lesotho werden gedreven en hun kennis van de tekeningen in deze Cango grotten voor een groot deel verdween.

Prijs

Vanaf €5/kind of €8/volw.

Neemt u gerust & vrijblijvend contact op voor minder gekende pareltjes, inspiratie en informatie op maat.