Geldzaken

  • In Zuid-Afrika betaalt u met de Rand. In de meeste steden en dorpen kan u gemakkelijk met een bankkaart betalen.
  • Bestel ruim op voorhand reeds uw randen, of houd de maanden voor uw vertrek de koers wat in het oog. Als u ter plaatse geld moet wisselen, kost dit vaak veel meer.
  • Zorg er voor dat u met uw kaart geld kan afhalen in Zuid-Afrika, dit moet meestal geactiveerd worden bij uw bank.
  • Zorg er steeds voor dat u voldoende cash geld mee neemt. Fooien moet je vaak geven en het is altijd leuk om op een klein marktje vers fruit te kopen.
  • Fooien zijn nog belangrijker voor de lokale bevolking dan bij ons. In Zuid-Afrika is het echt wel de gewoonte om 10 à 15% te geven op restaurant. In Zuid-Afrika heeft men jobs gecreëerd die zeer weinig scholing behoeven en ook zeer weinig verdienen, maar die er toch voor zorgen dat men werkt. Zo zijn er inpakkers in de supermarkten (voor het geval u zelf niet de snoepjes en drank in uw plastic tasje kan steken), mannen die voor u tanken of mensen die voor u uw auto in het oog houden voor als er iets mee zou gebeuren. Deze mensen geef je gewoon zonder na te denken een stuk van 5 of 10 Rand (zo’n 30 of 60 cent). Zo zorg je er mee voor dat dit fenomenale land uit het dal kruipt dat de apartheid heeft veroorzaakt.
  • Nog iets over de fooien: er zijn restauranthouders die het niet al te belangrijk vinden om hun personeel deftig te betalen. Zelfs de fooien durven zij zelf bij te houden. Geef dus die overvriendelijke ober of hulpvaardige kamermeisje hun fooi in cash. Zo ben je er zeker van dat zij die het verdienen het ook krijgen.