1
Rijden doet u links, net als alle andere autobestuurders in Zuid-Afrika. Meestal lukt dit vlotjes, als u er toch teveel schrik voor hebt, vraag dan een auto met automatische versnellingsbak. Schrik niet dat je telkens je ruitenwissers ziet gaan als je wilt pinken.
2
Een stopbord betekent in Zuid-Afrika echt stoppen.
Een verkeersbord met een rode pijl op, betekent dat je deze straat niet in mag.
3
Rechts heeft nog steeds voorrang bij een kruispunt zonder borden, maar er zijn ook drie-of vierwegspunten. Hier moet iedereen stoppen die het kruispunt nadert, de eerste die is gestopt, mag weer vertrekken, ook al staat u links.
4
In het Engels en het Afrikaans is een verkeerslicht een “robot”. Als u een verkeersbord tegenkomt waarop “Robot voorentoe” staat, betekent dit dat je een verkeerslicht nadert.
5
Als jij sneller rijdt dan je voorligger (bvb. een truck met enorme boomstammen), gaat je voorligger even op de pechstrook rijden. Dat is het teken dat je mag voorsteken en dat hij heeft gezien dat het ook veilig is om voor te steken. Als je er langs bent, zet je even je 4 pinkers aan om te bedanken. De andere zal dan reageren door even met zijn grote lichten te flitsen. Doe dit dus ook als er een snellere auto achter je komt.
Zoals eerder gezegd: vriendelijkheid is een manier van leven.
6
Het is aan te raden om zo weinig mogelijk op de baan te zijn na zonsondergang. Er is amper straatverlichting en in vele delen van het land lopen er mensen, koeien, geiten, … langs of op de baan.
7
Als je in Johannesburg rijdt en het is rood, wordt er soms aangeraden om toch door te rijden nadat je hebt gecontroleerd dat er zeker niemand anders het kruispunt nadert.
DOE DIT NIET! U bent niet alleen strafbaar voor de wet, ook brengt u uzelf en anderen in gevaar.
Sluit gewoon telkens de deuren van binnen uit.
8
Zeker voor de reizigers langs de wijnroute: ook in Zuid-Afrika is er een maximaal toegelaten alcoholpromillage van 0,5, net zoals in België!
9
Indien u met de wagen wilt rijden, moet u ten minste 21 jaar zijn en in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan u aanvragen op uw gemeentehuis.
10
Controleer de wagen voor u vertrekt goed op schade. Neem foto’s van de schade die zichtbaar is. Ook bij het inleveren kan u foto’s nemen.
11
U heeft meer dan waarschijnlijk een huurwagen nodig. Er zijn zeer veel verschillende aanbieders en keuzes van wagen. Zeer goed opletten dat u voldoende gedekt bent door de verzekering, want op safari gebeurt het wel eens dat er krassen opkomen door scherpe stekels of opvliegende steentjes. Ook wordt er veel vaker in auto’s ingebroken dan bij ons in België of Nederland en als u een ongeluk heeft, wilt u er zeker van zijn dat u niet terugkomt van een prachtige reis met een financiële kater, daar dienen de lokale brandy’s of wijnen voor.
Wij werken samen met Sunny Cars omdat deze een superdekking geven en u ter plaatse niets meer moet betalen aan extra verzekering. Wat er allemaal inbegrepen is, leest u hieronder. Indien u toch een goedkoper alternatief wenst, is dit bij ons ook mogelijk, wij hangen nergens aan vast. Laat dit zeker weten als we contact hebben met elkaar.
12
Als u bij ons een huurwagen boekt via Sunny Cars, zijn volgende zaken inbegrepen in de prijs:
- Zeer belangrijk eerste puntje: er is totaal geen enkel eigen risico. Als u ter plaatse iets moet betalen, houdt u alles goed bij en stuurt dat nadien door naar Sunny Cars, zij betalen dit z.s.m. terug.
- WA- en BA-verzekering tot €7,5 miljoen. Met de WA-verzekering bent u verzekerd tegen alle schade die u met uw auto berokkent bij anderen en bij je eigen auto. De BA-verzekering stelt alle slachtoffers van een verkeersongeval schadeloos. Dit gaat dus zowel over de fysieke als materiële schade.
- CDW-verzekering. Deze dekt de schade die u berokkent bij uw huurauto door uw eigen schuld, dus zonder eigen risico!
- Diefstalverzekering: Dit houdt enkel de diefstal in van uw huurwagen. De inhoud moet gedekt worden door uw reisverzekering.
- Glas-bodem-banden-dakschadedekking. Waar u ook schade heeft, en door de potholes en zandwegen die u ongetwijfeld zal tegenkomen, is dit risico in Zuid-Afrika aanzienlijk!, dit wordt terugbetaald! U zal dit ter plaatse wel moeten voorschieten, maar als u alles goed bijhoudt en doorstuurt, wordt dit terugbetaald.
Als u toch voor een goedkoper alternatief kiest, wat zonder probleem mogelijk is, vervalt bovenstaande wel! Dan bekijken we samen het verschil.