Veiligheid

Zuid-Afrika is een speciaal land!

Het is een fenomenaal prachtig land met een adembenemende natuur en indrukwekkende fauna.  Dit heeft uiteraard invloed op de veiligheid.  Er zijn gigantische canyons en rotsformaties en er leven diersoorten die tot de gevaarlijkste ter wereld mogen genoemd worden.  Dat is de reden waarvoor wij toeristen ernaar toe trekken, maar hier dien je tevens uiterst voorzichtig mee om te springen.

Ook mogen we de criminaliteit die er heerst in de Regenboognatie niet uit het oog verliezen.  Het land is wel in opbouw, maar kent haar groeipijnen.  Zo kan het enorm verschil tussen rijk en arm bij momenten een broeihaard zijn van overvallen, diefstal en conflicten.  Informeer u zeer goed over de veiligheidsmaatregelen die er gelden op uw reis, maar wij zetten u alvast -ook hier- op weg met de belangrijkste tips.

EIGENLIJK IS ER MAAR 1 REGEL

Gebruik je gezond verstand en luister naar de locals: als zij zeggen dat je ergens niet mag komen, dan kom je er misschien beter niet. Zeggen ze dat je voor het donker terug in je hotel moet zijn, dan zorg je er veelal best voor dat je bij zonsondergang zit te genieten van een sundowner in je hotelletje. Deze regel geldt voor alle reizen, in binnen- en buitenland, in de EU en non-EU. Maar vermits we duurzaam reizen promoten met plezier voor locals én bezoekers, nog enkele tips op een rijtje.

Ga niet op je eentje naar een township, er zijn genoeg begeleide tours.

Ga in één van de grote steden of townships dus niet pochen met je nieuwste fototoestel of bel niet te luidkeels met de laatste Iphone, daar zijn Amerikanen voor.

Parkeer je wagen zo veel mogelijk in een beveiligd gebied: vele accommodaties bieden dit sowieso aan. Als je in een stad parkeert, sluit je wagen, laat zeker geen kostbare items in de wagen liggen en doe je handschoenenkastje open om te laten zien dat daar niets in ligt. Vaak gebeurt het dat er iemand naar je toekomt die beweert je auto te bewaken. Een goed plan is hem alvast 5 of 10 rand te geven.

Op safari is het belangrijk om ook hier de plaatselijke waarschuwingen ter harte te nemen. Stap in een Game Reserve met de Big Five niet even uit om te gaan plassen of van chauffeur te wisselen. Staat er op een bordje dat de route enkel voor 4×4 auto’s is, rijd dan niet met je Toyota Corolla een eindje verder omdat je toch te nieuwsgierig bent. Voor je het weet, moet je in een leeuwenpark je auto uit de modder gaan duwen … Neem dit laatste aan van een ervaringsdeskundige die het heeft overleefd!

In de droge wintermaanden lijkt het gezellig om zelf een braai te organiseren. Doe dit zeker niet op plaatsen waar het wordt afgeraden of gewoon zelf in een bos. De natuur is te droog en zo kan je een bosbrand veroorzaken.

Zuid-Afrika is dan wel een prachtig land, maar o.a. door het verleden is er nog steeds een enorm verschil tussen ontzettend rijk en ontmoedigend arm.

In grote steden zoals Kaapstad, Durban en Johannesburg hou je de wagen gesloten tijdens het rijden. Als iemand je wilt laten stoppen voor eender welke reden, rijd je door. Als iemand in nood lijkt, kun je nog altijd de hulpdiensten verwittigen als je wat verder bent gereden. In tegenstelling tot wat je soms leest, is het uiteraard niet slim om door het rood te rijden.

Liften in Zuid-Afrika is geen goed plan, zelf lifters meenemen is al een even slecht plan! Met de trein reizen is indien mogelijk nog een slechter plan (behalve de luxetreinen uiteraard).

Als je een lange wandeltocht onderneemt, laat dan de eigenaars van je guesthouse even weten welke route je gaat nemen. Plots opkomende mist of andere onvoorziene omstandigheden kunnen je hele plannetje dwarsbomen, dan is het handig dat iemand weet waar je ongeveer bent.