Krugerpark

Krugerpark

Dit wereldberoemde safari park is soms zelfs de enige reden dat mensen Zuid-Afrika bezoeken.

Het Kruger National Park is 20.000 km² groot (ter vergelijking: België is 30.000 km², Nederland 41.000) en er leven ontzettend veel verschillende diersoorten.  De meest gezochte is de Big Five: neushoorn, leeuw, buffel, luipaard en olifant.  U kan hier zelf heel de dag op zoek gaan, of  met een gids.  Persoonlijk vinden wij de mix ideaal.  U kan op verschillende plaatsen stoppen om te picknicken omgeven door wrattenzwijnen en aapjes met zicht op een rivier waar de krokodillen op de loer liggen.  In het hoogseizoen (december-januari) kan het hier wel zeer druk zijn!

Het Kruger Nationaal Park Klimaat

Door zijn ligging in het noorden van de Regenboognatie heerst er een echt Afrikaans klimaat. Tijdens de zomermaanden (september-april) geniet de regio van sporadische regenval in de vorm van korte, hevige buien. Tussen april en augustus is het er droog met zeer weinig neerslag. Vooral het zuiden krijgt in het regenseizoen de regenbuien te verduren, het centrum de minste.

Temperaturen schommelen overdag tussen 30C° in januari tot 23C° in juli, met maxima tot 47C° in januari en 35C° in juli. Na zonsondergang is het er in januari nog aangenaam tussen 7-15C°, maar in juli en augustus mag je er bijna zeker van zijn dat het ’s nachts licht vriest.

De verschillende eco-systemen

A) Het gebied ten noorden van Olifants en Limpopo rivier is het warmste en meest droge. Het ecosysteem wordt gedomineerd door de vrij lage Mopane boom. Zijn aromatische bladeren worden vooral door olifanten en antilopen gesmaakt.
B) In het zuiden van Olifants rivier, aan het oosten van het Krugerpark, vind je dan weer vooral de Acacia (doornboom). Door het vochtiger klimaat is de bodem vruchtbaarder en groeien er dan ook lekker zoete grassen. Vooral de giraffen, buffels, zebra’s, wildebeesten en impala’s zijn hier verzot op en noemen dit graag hun thuis.
C) Het grootste ecosysteem van het Krugerpark ligt tussen Krokodil- en Olifantsrivier, in het westen van de vorige zone. Ook hier vind je smakelijke grassen met dus een overvloed aan antilopen en bokkies.
D) Het gebied tussen de Sabie en Krokodillen rivieren krijgt jaarlijks een 750 mm neerslag. Hier groeien dan ook zuurdere grassen waar antilopen niet gek van zijn. In het seizoen kan je hier van de subliem bloeiende bomen genieten, zoals de Witte Peer en de rode en oranje Kaffirboom. Ook is dit de regio met vele Maroela bomen. Olifanten en andere dieren laten graag de vruchten van deze boom overrijp worden en op de grond doorgisten. Eens de suikers zijn omgezet in alcohol…. wel, ieder diertje zijn pleziertje.
E) De kleinste regio van het Krugerpark ligt in de valleien van de Luvuvhu en Limpopo rivieren, aan de noordelijke grens. Thuis van een tropisch woud met immense Baobab bomen, Wilde Vijg, Ebben en Mahonie. Hier kom je ongetwijfeld enkele struisvogels, steenbokken en koritrappen tegen.

(ong. €11,50 /kind , €22,50 /volw , gegidste tours vanaf €55)

Bekijk hier een van onze voorbeeld gezinsvakanties of safari reizen

Opgelet : Bent u fotografie en filmliefhebber? Weet dan dat gebruik van drones verboden is in het park! Stropers maken er namelijk graag gebruik van om te scouten. Het filmpje hiernaast is in een klein deel geschoten onder toezicht van rangers. Naast een boete is de kans ook groot dat uw toestel bij overtreding zal worden aanzien als kleiduif.

Kaart Krugerpark ~ Zuid-Afrika