Tja, de titel zegt genoeg zeker? Kippenvelmomenten zijn hier niet ver weg in het museum dat volledig is gewijd aan het begin, verloop en einde van de Apartheid in Zuid-Afrika. Met mooie (sic.) foto’s en beelden, pakkende verhalen en interessante weetjes. Ideaal te combineren met een bezoek aan Soweto.
Tussen Nottingham Road en Howick in KwaZulu Natal opende in 2016 ook -door een samenwerking tussen het Apartheidmuseum en de provincie- een nieuw museum aan de Capture Site, de plek waar Nelson Mandela is gearresteerd. Ook vind je hier een magisch beeld van Mandela, gecreëerd door Marco Cianfanelli.
Het museum zelf is 7 hectare groot en een samenwerking tussen architecten, curatoren, film-makers, fotografen, geschiedkundigen en designers. Op quasi constante basis worden er dan ook tentoonstellingen gehouden rond de Zuid-Afrikaanse cultuur en geschiedenis in de 22 individuele exhibitie ruimtes. Een echte emotionele rollercoaster en een baken van hoop!
We willen toch graag alvast enkele weetjes met u delen.
Wat hield Apartheid in:
Apartheid was de rassenscheiding in Zuid-Afrika en het huidige Namibië tussen 1948 en 1990. Het eerst gekende gebruik van het woord is in 1919 door de toenmalige eerste minister Jan Smuts. De bevolking werd onderverdeeld in 3 groepen : blanken, zwarten en kleurlingen. Blanken en niet blanken mochten oa. niet trouwen, van dezelfde stranden gebruik maken of samen onderwijs volgen.
Door wie en wanneer is Apartheid ingevoerd :
Het systeem van rassenscheiding is door de eeuwen heen gegroeid, al was het voordien nooit wettelijk ingevoerd. De Zuid-Afrikaanse oorsprong is terug te vinden rond de kolonisatieperiode waarbij de blanke inwijkelingen zich bedreigd begonnen te voelen door de lokale zwarte meerderheid. De Nederlander Hendrik Verwoerd was een belangrijk vormgever van het Zuid-Afrikaanse systeem en in 1950 werd hij verkozen tot voorzitter van de Nasionale Party. Van ‘58 tot ‘66 was hij premier, ontnam hij kleurlingen het stemrecht en introduceerde het beleid van thuislanden. Gebieden om de zwarte bevolking samen te huisvesten.
Door wie en wanneer is Apartheid afgeschaft :
In 1976 trad het ‘Internationaal Verdrag inzake de beteugeling en bestraffing van de misdaad apartheid’ in werking met economische boycots tot gevolg. Toen Nelson Mandela in 1990 werd vrijgelaten en met zijn politieke partij ANC aan de macht kwam, werd het apartheidssysteem opgeheven en 4 jaar later werden de eerste voor alle rassen toegankelijke verkiezingen gehouden, waarna Mandela president werd. Door Het Statuut van Rome, het internationaal verdrag uit 1998 waardoor in 2002 het Internationaal Strafhof van Den Haag is opgericht, werd apartheid ook officieel opgenomen als een misdaad tegen menselijkheid.
Onze tip: Dit is zeer hard te vergelijken met het Hector Pieterson Museum. Beide aandoen is misschien wat te veel van het goede, tenzij u een echte geschiedenisfan bent.
Prijs
ong. €4,50 /kind, €6 /volw.
Voor minder gekende pareltjes, promoties en op maat gemaakte reizen kan u steeds en vrijblijvend contact met ons opnemen.