27

aug
2018

Zuid-Afrikaanse Recepten : ‘Zwemmende’ Boerderijkip (Umleqwa)

Posted By : Fredric Switser/ 3853

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om te smaken! En dat wist ook Xoliswa Ndoyiya, 22 jaar lang de privékokkin van Nelson Mandela. In al die tijd kookte ze oa. voor de familie Mandela, Ophrah Winfrey, Bill Clinton & Michael Jackson. Deze “zwemmende scharrelkip” was 1 van Madiba’s favorieten.

Naar aanleiding van onze begeleide culinaire groepsreis in het voorjaar van 2019 delen we graag een volgende gerecht van het door Veltman Uitgevers uitgebrachte Het Zuid-Afrikaanse Kookboek. Dit recept voor scharrelkip in ‘eigen nat’ wordt ongetwijfeld ook door kinderen gesmaakt!! Door toevoeging van vocht blijft de kip gegarandeerd mals & sappig en voor de afwerking kan je je creativiteit de vrije (uit)loop laten gaan : pittige olie, exotische kruiden of naar eigen traditie.

In het filmpje van de Zuid-Afrikaanse televisie (2012) onderaan deze pagina kan je zien hoe deze basis te gebruiken is voor bijvoorbeeld : Umleqwa/Zwemmende Kip met Perziken.

 

Zwemmende Kip ~ Zuid-Afrikaanse Recepten

 

Ingrediënten  (duur : 50 minuten)

  • 1 scharrelkip (versneden)
  • 1 ui (gehakt)
  • 1 el bloem
  • 2,5 dl water
  • 7,5 dl kippenbouillon
  • peper en zout

Bereidingswijze :

Kruid de kip licht met peper en zout en plaats ze in een pot waarin 2,5 dl water kookt. Na ongeveer 10 minuten, als het water is verdampt, laat je de kip nog een 5 minuten doorbakken in eigen vet samen met de bloem en de ui. Voeg hierna de bouillon toe en laat alles op een gemiddeld vuur nog 20-25 minuten garen met deksel.

En dat is het.

Makkelijk te combineren met (stok)brood, rijst, puree(s) of andere soorten aardappelbereidingen en groenten of fruit. Maar vooral sappig, smaakvol en mogelijkheden genoeg om binnen het recept te variëren. Denk bv. eens aan Griekse kruiden of Cajun.

Umleqwa, ook vrij vertaald vanuit het Xhosa en Zulu naar ‘je bent zwaar beladen’. Het is dus, niet verrassend, een ultiem proteïnerijk comfortfood waar je na een zware dag niet te veel naar moet omkijken.

Eet lekker!

PS : Wat er  uiteraard ook bij past is een heerlijk glaasje Zuid-Afrikaanse witte of rosé wijn. Elias Boeykens van Lekker Wyn is enige tijd geleden gestart als directe Zuid-Afrika wijnimporteur met verschillende (om niet te zeggen enkel) parels van wijnen in de aanbieding.

PPS : Bekijk hier het recept voor Peri-Peri Garnalen in Bier en meer info over Het Zuid-Afrikaanse Kookboek door Veltman Uitgevers.