05

aug
2018

Zuid-Afrikaanse Recepten : Peri-Peri Garnalen in Bier

Posted By : Fredric Switser/ 2103

 De Zuid-Afrikaanse keuken staat gekend als budgetvriendelijk, heerlijk, divers en modern. De bijnaam die het land kreeg is niet voor niets ‘De Regenboognatie’ : een meltingpot van kleuren, geuren en smaken van over de hele wereld. En dat merk je uiteraard ook op het bord!

Veltman Uitgevers bracht onlangs Het Zuid-Afrikaanse kookboek op de markt. Lekker gevuld met wereldse recepten, humor en positiviteit & dit gebundeld met foto’s en verhalen door de beste koks, tuinmannen, bakkers en lokale food heroes! Je mag er zeker van zijn dat je zintuigen zullen worden verwend. Trouwens : wist je al dat wij in het voorjaar van 2019 een kleinschalige culinaire groepsreis naar Zuid-Afrika hebben gepland?

Deze maand delen we dan ook graag 3 recepten uit -of gebaseerd op- deze Zuid-Afrikaanse keukenbijbel, te beginnen met als voorgerecht : Peri-Peri Garnalen in Bier. Een recept van de TV-kok en kookboekenschrijfster Mimi Jardim,  die met Portugese roots  als kind naar Zuid-Afrika trok.

Ingrediënten voor 6-8 personen (duur : 20 minuten)

  • 1 kg middelgrote, gekuiste garnalen
  • 1, 5 el citroensap
  • 1 el zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 laurierblad
  • 80 gr roomboter
  • 75 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook (geperst)
  • 2 takjes koriander versneden
  • 5 dl bier (Rodenbach)
  • garnering : blaadjes koriander, partjes citroen & verse chilipeper

garnalen in bier en peri-peri ~ Zuid-Afrikaans Recept

 

Ingrediënten Peri-Peri Saus

  • 8 fijngehakte knoflookteentjes
  • 1,25 dl zonnebloemolie
  • 1,25 dl wijnazijn
  • 1,25 dl citroensap
  • 1,25 dl water
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 el chilipoeder
  • 2 el zout
  • enkele gehakte (of versneden), hete chilipepers

Bereidingswijze :

Doe voor de peri-peri saus de knoflook, azijn, olie, het citroensap, water, paprikapoeder, chilipoeder en zout in een glazen of plastic container en schud totdat het zout is opgelost en de ingrediënten goed zijn gemengd. Proef de saus en voeg naar smaak de verse chilipepers toe.

Verwarm de olie in een diepe pan of wok  & voeg de look, laurierblad, citroensap, peper en zout toe. Voeg dan de garnalen, boter, bier en peri-peri saus toe en verwarm voor 10-15 minuten op een gemiddeld vuur (regelmatig omscheppen!).

Werk af met enkele takjes/blaadjes verse koriander, versneden verse chili & partjes citroen.

Eet Lekker!!

PS : hier vind je meer informatie over de culinaire Zuid-Afrika reis!